Veel te dik, echt tonnetje rond, niet regelmatig, wilde haar ene achterbeen niet op tillen, geheel uit conditie, weinig tot geen balans, dof en lang in het haar, kwam ze bij ons. Een super lieve bonte jonge dame, Kyra genaamd.
Zij was net aangekocht door haar nieuwe eigenaren en zij hadden haar nog geen dag op stal gehad. Ze brachten haar na de aankoop direct naar ons, omdat zij wisten dat het een ‘projectje’ was waarvoor meer kennis nodig was dan zij in huis hadden. Ze waren zo verliefd op haar geworden, dat zij haar toch een kans wilden geven, terwijl zij niet eens op haar hadden kunnen ‘proefrijden’, ze niet regelmatig was en daarom dan ook afgekeurd.
Omdat wij de tijd nemen voor het paard, echt kijken naar de mogelijkheden en nauw samenwerken met Chantal Rijkhoff, onze ‘huis’holistisch dierenarts, kregen wij de gelegenheid deze jonge dame weer op de rit te helpen. We zijn 3 maanden met haar aan de slag gegaan en in die tijd heeft Chantal haar begeleid en drie maal behandeld. Zo konden we de training goed afstemmen op de mogelijkheden en overbelasting voorkomen.
De eerste stap
De eerste stap was duidelijk: Kyra moest afvallen en best veel! Toch kun je een paard niet in eens heel weinig voer gaan geven. Omdat het maag-darmstelsel van een paard vraagt om vele kleine beetjes arm voer, zijn we haar op die manier gaan voeren. Daarnaast hebben we al het voer uitgetest met behulp van de connectiesensor en voor haar specifiek een dieet samengesteld.
Uit het doormeten wat Chantal met behulp van een Lecherantenne doet, kwam tevens uit dat Kyra de suikers die zij binnen krijgt niet goed kan omzetten, dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Aan haar lichaam was dit ook wel te zien en te voelen. Vaak hebben deze paarden een verharde bovenlijn, zo ook Kyra en was ze erg stijf wanneer ze moest bewegen. We zijn haar hier een supplement voor gaan geven, namelijk Glucobalance.
Om af te vallen is het naast opletten wat er naar binnen gaat, het ook bevorderlijk om meer te gaan bewegen. Dat was in dit geval niet zo moeilijk, want ze deed al maanden helemaal niets. Dit kwam door tijdgebrek, maar ook door het feit dat ze niet regelmatig liep. Van de rust die ze had gehad, is het probleem niet minder geworden, dus dit bood direct ook mogelijkheden voor ons…
Telkens weer goed monitoren
We zijn haar dan ook rustig aan beweging gaan geven. Van een paar rondjes stappen over het terrein en direct wat grondwerkoefeningetjes meenemen, tot een uur stappen in de molen, een rustig drafje aan de lijn op de ‘zware dagen training’. Telkens weer monitoren of de beweging die zij kreeg een positieve uitwerking had of omgekeerd. We leerden haar aan de hand om haar balans beter te verdelen over vier benen en om te wijken voor fysieke druk, iets waar ze behoorlijk moeite mee had.
Langzaam aan werkten we door naar de dubbele lange lijnen en toen ook dit goed ging, zijn we haar gaan rijden. Voornamelijk rechtuit en voor langere tijd op een hand, zodat ze echt haar balans kon vinden, voor er weer gewisseld werd naar de andere kant. Ze liep nog steeds niet altijd regelmatig, maar ze verbeterde wel degelijk!
Regelmatig kwamen haar eigenaren kijken hoe het met haar ging en woonden dan een training bij. Wij zagen haar dagelijks en dat maakt het soms moeilijk het verschil te zien. Maar zij konden dan echt goed zien dat ze weer heel wat was afgevallen, al veel minder stijf bewoog, haar conditie en balans verbeterde en zij steeds regelmatiger ging lopen:-)
Spannend en best gek!
Na enige tijd was dan eindelijk het moment aangebroken dat Tess zelf op haar eigen paard kon stappen. Spannend en best gek natuurlijk! Tess heeft al een paard en eigenlijk is dit paard ook voornamelijk bedoeld van Nathan, haar vriend, die nog niet kan rijden… Dit was mij vanaf het begin af aan duidelijk gemaakt en ik heb dan ook direct in het begin goed gekeken met voor type paard we hier dan te maken hadden. Kyra is een echt “aardetype”, goed gevuld en bomproef, dus dat maakt dan ook dat ik eer met veel vertrouwen aan ben begonnen.
Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan waarvoor je het paard wilt ‘gebruiken’. Als zij mij hadden aangegeven dat ze er Grand-Prix mee hadden willen rijden, had ik het avontuur nooit aangegaan. Maar… nu is het een win-win situatie en daar hou ik van! Het paard krijgt een fantastisch leven en zij hebben er een heerlijk paard aan om mee te leren rijden, samen op buitenrit te gaan en te genieten van elkaar. Paard blij, mensen blij, ik blij:-)
Inmiddels is Kyra mee naar haar nieuwe huis in Belgie. Ze maakt het goed, ze ziet er top uit, loopt helemaal regelmatig, is hartstikke slank, glanst en gedraagt zich voorbeeldig. We zien hen nog steeds twee keer per maand, wanneer Nathan bij Shannon lest en Tess bij mij. Ik vind het zo fijn dat we hen in ieder geval nog een heel jaar mogen begeleiden! En ik ben super dankbaar dat we met elkaar weer zo een mooi resultaat hebben weten neer te zetten!
Zo zie je maar wat voeding en training kunnen betekenen in een tijdsbestek van 3 maanden!
Wil jij ook alles leren wat er te leren valt over voeding en training? Kom dan naar onze Voeding & Training clinic op 13 mei
Of leer jij liever thuis of onderweg? Schrijf je dan in voor ons online programma en kijk wanneer het jou uitkomt;-)
Geef een reactie