Je hebt uiteraard kennis nodig om de juiste techniek toe te kunnen passen. Hiervoor heb je wat achtergrondinformatie nodig.
Zoals je inmiddels weet is een paard een vluchtdier. Wanneer het paard in het wild achterna wordt gezeten door een tijger zal het vluchten. Dit maakt dat een paard bij het zetten van ruimtelijke druk van je af zal bewegen. Dit noemen we de F van Flight.
Mocht het paard niet snel genoeg zijn en door de tijger op zijn nek gesprongen worden, dan reageert het paard 180’ omgedraaid. Het zal bokken, steigeren, bijten, trappen en alles doen wat binnen zijn macht ligt om de tijger van zijn rug af te krijgen. Hij beweegt dan ook tegen de fysieke druk in, dit noemen we de F van Fight.
Mocht dit nog niets opleveren, gaat het paard nog een stapje verder. Het paard bevriest als het ware. Het komt in een bepaalde bewustzijnsvernauwing terecht, eigenlijk als een soort zelfbeschermingsmechanisme. Dit noemen we de F van Freeze.
Hierna komt nog een stadium, het paard gaat opgegeten worden, maar leeft nog. Het hart klopt, het ademt nog, maar het maakt niets meer bewust mee. Dit noemen we de F van Faint.
Kennis ten behoeve van (trainings) techniek
In het trainen van paarden maken we gebruik van deze wetenschap. Bij de Flight hoef je het paard niets te leren. Hiervan maak je gebruik in onder andere de (trainings) techniek ‘loswerken’.
In de (trainings) techniek ‘grondwerk’ leer je een paard geheel andersom te reageren op de Fight. Je wilt immers dat een paard van de druk af beweegt in plaats van ertegenin gaat.
In de Freeze en Faint wil je helemaal nooit terecht komen. Toch gebeurt dit helaas met regelmaat. Neem een paard dat ‘staakt’ (=freeze) of zichzelf laat vallen (=faint) bij extreme angst voor bijvoorbeeld een trailer. Het gebeurt, helaas…
En best heel veel ook. Wij krijgen regelmatig mails, telefoontjes en ruiters over de vloer die met hun handen in het haar zitten. Ook naar aanleiding van mijn vorige blog, heb ik tientallen reacties mogen ontvangen over onder andere paarden die staken.
Een paard kan nu eenmaal niet praten en is van nature heel werkwillen. Op het moment dat een paard dus staakt, moet hiervoor een oorzaak te achterhalen zijn. Deze oorzaak kan tweeledig zijn, oftewel er is fysiek iets aan de hand, of gedragsmatig.
Voorkomen is beter dan genezen
Om er voor te zorgen dat het staak gedrag afneemt zullen in ieder geval de fysieke ongemakken moeten worden weggenomen. Als dit voor elkaar is blijft er vaak nog een stuk gedrag over, wat zal moeten worden getraind. In beide gevallen geldt dat dit natuurlijk veel beter voorkomen kan worden. En daar heb je kennis van het bovenstaande voor nodig.
Eigenlijk is er een makkelijke oplossing, geef jouw paard de ruimte om te vluchten. Als het paard kan vluchten komt het niet in de Fight-Freeze-Faint terecht! Maar goed, wij ruiters vinden dat vluchten niet zo fijn, toch voorkomt het erger…
Wil jij hier alles over leren? Misschien is ons online programma iets voor jou!
Of werk jij liever 1:1? Dan is een traject misschien de juiste stap!
Geef een reactie